Slatina-Timis Fest - 30/11 - 2/12/2018

Ter gelegenheid van 25 jaar jumelage tussen stad Geel en gemeente Slatina-Timis en het 100 jarig bestaan van het huidige Roemenië werd er in Slatina-Timis gefeest.

Gheorghe Roma en zijn gemeentebestuur nodigden de Gelenaars uit om naar zijn gemeente te komen.

 30 Gelenaars, waaronder schepen Ben Van Looveren, schepen Nadine Laeremans en algemeen directeur stad Geel François Mylle, namen deel aan de festiviteiten.

Vrijdagavond was er een welkomstdiner in pension Roma.

Zaterdagmorgen werd er bijeengekomen aan het cultureel centrum. Van daaruit vertrok een stoet naar het helden-monument van WOI en WOII. De orthodoxe priesters van Slatina-centrum, Sadova Veche, Sadova Noua en Ilova verzorgden de dienst. Er werden kransen neergelegd door burgemeester en vice-burgemeester van Slatina-Timis, schepenen van stad Geel, vertegenwoordigers van VZW Geels Roemeniëcomité, Pavel Aghescu, Johny Suru en Petru Gherga namens ADAMS en de sociale verenigingen.{gallery}2018_Slatina_fest_1{/gallery}

In het cultureel centrum werd de viering, na het drinken van een warme tuica(het was buiten bitterkoud),  verder gezet met een speech van burgemeester Gheorghe Roma. Petru Gherga legde het belang van deze dag uit aan de hand van zijn zelf geschreven boekjes over de geschiedenis van Slatina-Timis en de jumelage met Geel. Daarna nam schepen Nadine Laeremans het woord alsook de voorzitter Jozef Goebels van VZW Geels Roemeniëcomité. De herdenkingsmapjes werden uitgereikt. 

Na de lunch in het cultureel centrum kwam Johny Suru, manager van het medisch centrum, aan het woord. 

Het optreden van de schoolkinderen: folkloristische dansen, poëzie, toneel en zang, was een groot succes.

Na het diner in het cultureel centrum werd er gedanst tot....{gallery}2018_Slatina_fest_2{/gallery}Zondagvoormiddag was er een rondgang in de gemeente: het medisch centrum, toeristisch infobureau, sanitaire blok van school.... De werken aan de rivieroevers die na de overstroming van juni 2018 grondig worden versterkt, kregen veel aandacht.  Met de auto's werden ook de bergdorpen Sadova Noua en Ilova bezocht. We werden ook daar hartelijk verwelkomd bij de plaatselijke gemeenteraadsleden. Na een maaltijd in het cultureel centrum werden de festiviteiten afgesloten.{gallery}2018_Slatina_fest_3{/gallery}

Klein en groot genoten van deze feesten. Zowel burgemeester Gheorghe Roma, als Johny Suru,ridder in de kroonorde, en Jozef Goebels,commandeur in de orde van Leopold II, toonden hun ere-tekens als bewijs voor hun inzet voor de bevolking van Slatina-Timis.

{gallery}2018_Slatina_fest_4{/gallery}