Ondersteuningsreis brandweer: 3 - 10 mei 2016

4 Geelse brandweermannen: Wen Van Rooy, Michaël Loots en Kris Cools gingen samen met Marc Op De Beeck  op ondersteuningsreis. De nieuwkomers werden onmiddellijk hartelijk ontvangen in hun gastgezin in Slatina-Timis. De wandeling langs de gehuchten was een onderdompeling in de Roemeense gastvrijheid.

De commandowagen, Mitsubishi L200 die door het Roemeniëcomité aangekocht werd in Duitsland, en door het team van Kris Vanberghen naar Slatina-Timis gereden was, werd officieel aan SVSU overhandigd. Burgemeester, Gheorghe Roma, nam de sleutel in ontvangst.

Vrijdag werden beroepsofficieren uit Resita en Caransebes in Slatina-Timis uitgenodigd. In de vergaderzaal van het medisch centrum werden audio-visueel nieuwe brandbestrijdingstechnieken toegelicht. Het afkoelen van rookgassen en de "hete deur" procedure werden uitgebreid besproken en vergeleken. 's Namiddags ging het er bij de ISU-Caransabes warm aan toe: praktijkoefeningen van bovenstaande technieken werden met veel interesse gevolgd. Aansluitend reden ze met loeiende sirenes naar het kindertehuis van Zagujeni voor een realistische oefening: o.a. blussen van brandend frituurvet en de evacuatie van het tehuis.

Zaterdag was het de beurt aan SVSU Slatina-Timis, het vrijwilligerskorps. Elementaire opstellingen met de brandweerwagen werden geoefend. Opmerkelijk is de snelheid van optreden: het is een hecht team. Ook het brandweerlokaal is proper en ordentelijk. De recent geleverde commandowagen is  reeds ingeschreven en inzetbaar. De brandweerwagen, intussen 30 jaar oud en 10 jaar geleden geschonken door het Geelse stadsbestuur, heeft wel zijn beste tijd gehad. De wagen is nog steeds inzetbaar, maar toch zijn er verschillende zaken die niet of minder goed funcioneren: hoge druk maar aan 1 kant, aanzuig uit open water funcioneert niet. De training werd afgesloten met een barbeque. De burgemeester, Johny en schooldirecteur waren aanwezig.

Zondag was er overleg en gezellig samenzijn met beroepsbrandweer, ISU Caransebes.

Maandag waren ze te gast bij ISU-Resita, de brandweerkazerne werd uitgebreid bezocht.

Nu al blijkt dat we uit deze ondersteuningsreis veel voorstellen mogen verwachten naar training toe, nieuwe technieken en materialen.{gallery}brandweer_mei_2016{/gallery}