2 brandweerwagens:  een pompwagen 4x 4 voor SVSU Slatina-Timis en een pompwagen 2 x 4 voor SVSU van buurgemeente Armenis

De VZW Geels Roemeniëkomitee kreeg de kans om 2 afgeschreven wagens bij brandweerzone Kempen aan te kopen. Na nazicht, testen en betalen werden de wagens in aanwezigheid van burgemeester Vera Celis en Koen Bollen, Bart Staquet, Eddy Peeters, Geert Korthout en Marc Op de Beeck van brandweerzone Kempen en vrijwilligers van het Geels Roemeniëkomitee aan de pers voorgesteld op 2 oktober. Zondagavond 3 oktober  vertrokken vrijwilligers van het comité samen met brandweermannen-trainers voor een rit van 1750km naar Roemenië waar ze dinsdag aankwamen.

Woensdag werden bij ISU-Caransebes (beroepsbrandweer) de koppelingen van de 2 wagens omgebouwd naar Roemeense normen, zodat alle materiaal compatibel is. De samenwerking met ISU-Caransebes verloopt perfect. Bij het beroepskorps is in de voorbije jaren flink geïnvesteerd, het korps is nu prima uitgerust. Maar het probleem blijft dat voor de op enige afstand gelegen landelijke dorpen, de aankomst bij brand uitloopt tot meer dan 30 minuten. Het is dus belangrijk dat in die gemeentes een goed uitgerust en geoefend vrijwilligerskorps is om bij brand onmiddellijk te kunnen optreden. 

In Slatina-Timis en Armenis werden verschillende dagen trainingen georganiseerd. De grootste aandacht ging naar het bedienen van de wagens en de pompen. Pas nadat de vrijwilligers van SVSU dat onder de knie hadden werden de verschillende functies met beide teams getest en geoefend. 

Tijdens de pauzes werd de houtvoorraad voor de winterverwaming van het medisch centrum geklieft.

Vrijdag 8 oktober had de officiële overhandiging plaats in de tuin van het medisch centrum van Slatina-Timis. Grote officiële festiviteiten werden door de burgemeester van Slatina-Timis geannuleerd omwille van de heel hoge covid-cijfers in Roemenië. 

De vrijwillige brandweer SVSU Slatina-Timis en SVSU Armenis beschikken nu over prima materiaal, samen met de inzet van de plaatselijke vrijwillige pompiers zal dit de ganse landelijke gemeenschap te goede komen. 

 {gallery}2021_brandweerwagens{/gallery}