Thomas More studenten sociaal werk en verpleegkunde op interdisciplinaire inleefreis naar Roemenië 22-29/03/2018.
Als uitvloeisel van de vele contacten uit het verleden tussen ADR-Vlaanderen, zijn Roemeense zusterorganisatie The Open Network for community development en Thomas More departementen sociaal werk en verpleegkunde/vroedkunde, gekoppeld aan de jaarlijkse aanwezigheid en uitwisseling tijdens de internationale dagen van Thomas More en de stages de voorbije jaren van Thomas More studenten in Roemenië, werd een inleefreis georganiseerd met studenten.
Deze inleefreis kaderde in het “Intensive Program” (IP) en had als werkthema “Elderly and social inclusion” met focus op het sociale- en gezondheidssysteem in Roemenië met speciale aandacht voor senioren. Maar tegelijkertijd een eyeopener voor de studenten.
De groep bestond uit 5 studenten sociaal werk en 5 studenten verpleegkunde/vroedkunde begeleid door een docent sociaal werk, Filip Bode, en een docent verpleegkunde/vroedkunde, Ria Bruijn, aangevuld met de voorzitter van ADR/TON, Jozef Goebels. 

 Arad 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inleefreis startte op donderdag 22 maart in Arad waar Ioan Suru (manager ADAMSlatina-Timis en ondervoorzitter TON) en zijn vrouw ons vergezelden. Na kennismaking met ADR/TON-ambassadeur Mihaela Stanescu, werd overlegd met UVVG-Vasile Goldis universiteit van Arad. Naast de hernieuwde afspraken rond stages en uitwisseling werd een samenwerkingsakkoord(MOU) ondertekend tussen UVVG Arad en ADR/TON. Ook een afvaardiging van de studenten organisatie sloot aan om ons verder te begeleiden.

Arad 6Arad 7

 

 

 

 

 

 

 

Daarna was er een rondleiding in het gynecologie department van Prof. Cristian Furau. Er werd gepleit voor een bezoek van Prof. Furau aan Thomas More nog dit academiejaar om de opleiding te bekijken zodat stages beter kunnen begeleid worden. Prof. Furau heeft ook een interessant project lopen “Pre and post-natal care to help to reduce child mortality and death of women in childbirth” met focus op Roma vrouwen. Prof. Furau staat verder open voor stagiaires van Thomas More.

CARP-OMENIA Arad werd bezocht en hier organiseerden de studenten een erg gewaardeerde Paasactiviteit met de 20 residenten van het bejaardencentrum. Elke bewoner werd individueel betrokken bij deze activiteit.

 

Thomas Moore in Arad 03-18TBC kliniek Arad

 

 

Er werd een bezoek gebracht met rondleiding en bespreking aan het nieuwe TBC-ziekenhuis. Dr. Dana Olar was gastvrouw, samen met de manager van het ziekenhuis. Het ADR-comité van Glabbeek ondersteunt al vele jaren dit ziekenhuis. Hier werden vele mogelijkheden besproken voor samenwerking en stages. Ook een Erasmusovereenkomst werd voorgesteld.

 

 

 

 

Zondag 25 maart werd de trein genomen van Arad naar Timisoara, waar het centrum werd bezocht. In de namiddag kwamen studenten van de Eftimie Murgu Universiteit Arad (UEM) de groep ophalen in Timisoara om naar het Baba Caia Hostel van UEM in Coronini aan de Donau te brengen. Een 10-tal Roemeense studenten bleef bij de groep voor deze periode samen met Alina Bosanescu van het internationaal departement UEM.

In Moldova Noua bezocht de groep het ziekenhuis en een opvangcentrum voor jongeren opgezet door de Orthodoxe Kerk aldaar. Daarna was er overleg met de burgemeester in het gemeentehuis en presenteerde de sociale dienst een overzicht van de toestand in Moldova Noua, wat dienstbaar was voor de sociale map. Daarna vertrokken de studenten in groepjes van 2 + Roemeense student voor de foto opdrachten in Moldova Noua, die gebruikt zullen worden voor het opstellen van de sociale kaart van Moldova Noua.

Moldova Noua 2

 


In Coronini werd nog een speelmoment georganiseerd voor kinderen in de sporthal en werd het verblijf in Baba Caia afgesloten met een evaluatie en presentatie met toelichting van de foto’s die de verschillende groepen schoten. De burgemeester zorgde nog voor een Servische dansgroep om de avond op te vrolijken.

Moldova Noua

 

Dinsdag 27 maart reisde de groep verder naar Oravita, waar een bezoek werd gebracht aan een centrum voor volwassen mentaal gehandicapten. Met een deel van deze residenten werd een spelmoment georganiseerd in een bijgelegen koffiebar. Daarna werd nog het theater (kopie van het Burgtheater in Wenen) bezocht, de kerk (herinnering aan Sisi) en de apotheek Knoblauch opgericht in 1763. 10 apotheek04 theater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaar ging de trip verder naar Resita. Er was een officiële ontvangst aan UEM Resita (Eftimie Murgu Universiteit) met voorstelling van de faculteit sociale wetenschappen en het departement sociaal werk Thomas More. Gevolgd door een rondleiding en gesprekken voor verdere samenwerking. Ook tussen UEM Resita en ADR/TON werd een samenwerkingsakkoord ondertekend.

Eftimie Murgu 1Eftimie Murgu 3 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste etappe was dan Slatina-Timis, waar het medisch-sociaal centrum ADAMSlatina-Timis als “Best Practice” werd voorgesteld, gevolgd door een bezoek aan de scholen en interessante punten in het dorp en aan de burgemeester op het gemeentehuis. Studenten mochten met Johny mee op huisbezoeken bij patiënten van ADAMS als een voorbeeld ook van de opgezette thuiszorg. Het bezoek aan het rurale Slatina-Timis was een aangrijpende ervaring voor de studenten. Er groeiden ook ideeën voor vrijwilligers stages.

Donderdag 29 maart vloog de groep terug naar België met zeer leerrijke en beklijvende ervaringen rijker en heel wat mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen Thomas More en ADR/TON richting Roemenië.
Jozef Goebels.