Inleefreis  studenten van Thomas More

Na een gedwongen Corona-pauze de voorbije jaren, werd de traditie van inleefreizen met studenten van Thomas More begeleid door ADR-Vlaanderen en The Open Network for Community Development (TON) naar Roemenië weer opgepakt en dit keer onder het Erasmus+ programma.
Partners voor de reis, van 27 maart tot 3 april 2022, waren Thomas More Geel (België),
Evangelische Hochschule Ludwigsburg (Duitsland) en Babeș-Bolyai University Resita (Roemenië) in samenwerking met ADR/TON.
21 studenten, 4 docenten en ADR/TON-voorzitter Jozef Goebels namen deel aan de reis. De groep was een mix van studenten en docenten: maatschappelijk werk, verpleegkunde, ergotherapie en pedagogie met een focus op het onderwerp “inclusie en het sociale- en gezondheidszorgsysteem in Roemenië”.

2022 Thomas More
Het programma bood een unieke kans voor de studenten en docenten, aangezien de meesten van hen voor de eerste keer in Roemenië waren, om medestudenten, onderwijzend personeel, andere professionals, lokale mensen…in een multi-professionele en multiculturele context te ontmoeten. Ze maakten kennis met de rijke cultuur van Roemenië en de gastvrijheid. In totaal zo'n 20 verschillende organisaties, instellingen en plaatsen werden bezocht en besproken.
Er is gekozen voor ‘actief leren’ als didactische methodiek. Dit is een sterke leerprocesomgeving waar studenten in een groep werken aan een oplossing voor uitdagingen. Samenwerking verbetert interprofessioneel denken en handelen!
Actief leren is afhankelijk van de capaciteiten om met de situatie van de groepsdynamiek om te gaan; het veronderstelt een werkcultuur en bereidheid om actief bij te dragen aan het succes van het programma van elke individuele leerling.
De inleefreis begon in de grote stad Timișoara, om vandaaruit verder te trekken naar de kleinere provinciesteden Reșita en Caransebeș en te eindigden in dorpen als Dognecea en Slatina-Timiș. Dit betekent dat een duidelijk inzicht in de verschillen en kansen die bestaan in steden en dorpen duidelijk werd. Ook de hele schaal van het sociale leven werd bestreken.
De groep studenten was een zeer actieve en open groep, leergierig in verschillende situaties en contacten die hun professionele en persoonlijke ontwikkeling op de proef stelden.
In Slatina-Timis maakte de groep kennis met datgene wat door de samenwerking met Geel en de VZW Geels Roemeniëkomitee in het verleden werd opgebouwd en gerealiseerd via een rondgang door het dorp. In het medisch centrum ADAMS, werd het belang van dit pilootproject op de gezondheid van de regionale gemeenschap duidelijk gemaakt. In groepen konden studenten praten met lokale mensen om hun wedervaren, gevoelens en bekommernissen te leren kennen en anderzijds actief deelnemen aan huisbezoeken en het zien en behandelen van patiënten in het medisch centrum, samen met Johny. Dat dit tot beklijvende ervaringen heeft geleid, is duidelijk te merken in de reacties van de deelnemende studenten die het uitdrukten als een unieke kans en ervaring die ze nooit zullen vergeten in hun leven.
De wens is al uitgesproken om dit volgend jaar te herhalen, of zoals prof. Sandra Fietkau aan Jozef schreef:
Dear Jozef, thank you for arranging such an impressive, full, and successful week. It was a pleasure to travel with you and a big opportunity to have been part of the group. Hope to have the possibility again in the future! All the best to you, good success for all the work you do! Yours, Sandra.’

{gallery}2022_Thomasmore{/gallery}