Bezoek Belgisch ambassadeur Thomas Baekelandt met ADR/TON aan OMENIA-CARP Federatie Boekarest

Toen vorig jaar Jozef Goebels, voorzitter ADR en TON, erelid werd van de stuurgroep OMENIA-CARP federatie (Organisatie gepensioneerdenmet 1.400.000 leden) Roemenië, werd de vraag gesteld, een bezoek te brengen met Belgische ambassadeur Baekelandt aan de federatie. Dit bezoek vond plaats op vrijdag 13 februari in aanwezigheid van Cristina Vladu (gezondheidsexpert TON), Ioan Suru (executive director ADAMS) en Jozef Goebels (Vz ADR en TON). De verschillende aangeboden diensten bij OMENIA-CARP Boekarest werden voorgesteld en bezocht, alsmede de bezigheidsclub. Ter gelegenheid van dit bezoek bracht ook het OMENIA-CARP koor een aantal liederen. Van dit officieel bezoek werd ook gebruik gemaakt om enerzijds een MOU tussen ADR/TON en OMENIA-CARP te ondertekenen en anderzijds een samenwerkingsakkoord rond thuiszorg.
{gallery}Omenia_01_2017{/gallery}

Ambassadeur Baekelandt drukte zijn appreciatie uit voor het werk van OMENIA-CARP Boekarest. “De solidariteit tussen mensen maakt U sterker en zulke gemeenschap motiveert vrijwilligers die terecht fier kunnen zijn over hun bijdrage aan deze organisatie. Dit is spijtig genoeg nog niet de algemene regel in Roemenië, maar met Uw inzet en voorbeeld, kan je jezelf kenbaar maken aan anderen. Dit kan een voorbeeld zijn voor andere steden, gemeenten en dorpen” zei de ambassadeur.

Hij vermelde dat  hij onder de indruk was van het feit dat zowel personeel als vrijwilligers bijdragen tot een nobele taak van het helpen van ouderen in hun dagelijks leven, dat niet gemakkelijk is in Roemenië. In relatie met wat ook ADR/TON probeert op te zetten, was hij blij dat de ouderen van OMENIA-CARP in Boekarest kunnen genieten van eerstelijns gezondheidszorg aan een betaalbare prijs voor iedereen.

De voorzitter van de nationale OMENIA-CARP federatie in Roemenië, Gheorghe Chioaru en de voorzitter van The Open Network for Community Development Jozef Goebels ondertekenden zowel een MOU (samenwerkingsakkoord) tussen de organisaties als een samenwerkingscontract aangaande thuiszorg. ADR/TON voorzitter Jozef Goebels benadrukte dat deze samenwerkingsovereenkomsten tot doel hebben het leven van ouderen te verbeteren in Roemenië.  

Thomas Baekelandt verklaarde dat The Open Network for Community Development een organisatie is die de volledig steun van de Belgische Ambassade geniet.

OMENIA-CARP voorzitter Gheorghe Chioaru voegde  hieraan toe dat de ondertekende documenten samenwerking inhouden om het aantal sociale voorzieningen en het aantal bejaarden dat er gebruik kan van maken te verhogen op nationaal niveau.

Tegenover de pers verklaarde Belgisch Ambassadeur Thomas Baekelandt dat de sociale infrastructuur in Roemenië maar matige prestaties levert vergeleken met die van België. “Eens te meer zie ik in Roemenië een gebrek aan sociale infrastructuur, te wijten aan het communistisch verleden, maar ook aan de staatsstructuren die werden opgezet na de Revolutie. Het sociaal netwerk, vergeleken met dat van mijn land België, staat zeer zwak en wij willen graag helpen om een grotere capaciteit aan sociale structuren te realiseren in Roemenië. Het is een lange termijn investering van onze kant en van de kant van de Belgische NGO’s om te helpen, gebaseerd op wederzijdse ondersteuning van en door Roemenen en de Roemeense samenleving. Een opbouw van onder uit met pilootprojecten waar de overheid kan op inspelen.”