caransebes21. Caransebes ligt op 20km van Slatina-Timis naast de E-70. Jaarlijks wordt er een beeldhouwwedstrijd ingericht. De beelden vind je in de straten en parken van de stad. Marcel Vela (PNL) is de  actieve burgemeester van Caransebes. De spoeddienst (Smurd) van het ziekenhuis is volledig vernieuwd en er is een helicopterhaven voor de Smurd. Hij heeft Europese subsisies bekomen om voor de afdeling radiografie moderne toestellen aan te kopen. Ook probeert hij de stad  economisch te verbeteren door het aantrekken van industrie: houtverwerking, meubelindustrie, onderdelen voor auto's.

  

                                                                                2. Resita  (80.000 inwoners) is de hoofdstad van de provincie Caras-Severin. resitaDe stad is gesticht in de 18de eeuw tijdens het Oostenrijks-Hongaarse bewind. In de omgeving werd steenkool en ijzererts gedolven. Het werd een belangrijk centrum van de ijzer- en metaalindustrie met hoogovens midden trieste hoogbouw. De bevolking nam met 20% af sinds de revolutie en de gieterijen (turbines voor waterkrachtcentrales, scheepsmotoren voor zeeschepen) zijn nu meestal ruïnes. Resita heeft een openlucht stoomlocomotieven museum waar alle types locomotieven die er gebouwd werden vertegenwoordigd zijn. De stad die ooit fier claimde dat enkel hun kwaliteit gesmede klinknagels door Gustav Eiffel aanvaard werden om de Eiffeltoren te bouwen, maakt nu een economische zwanenzang door. De hoop wordt gesteld op de ontwikkeling van het toerisme in de natuurparken in het Banater gebergte.

  

Hercules3. Baile-Herculane (6000 inwoners) ligt 50km ten zuiden van Slatina-Timis, in de vallei van de Cerna rivier en heeft  een bijzonder microklimaat. De thermale bronnen maakten dat het reeds in Paleolitische periode (Oude steentijd) bewoond was. Gedurende de 165 jarige overheersing door de Romeinse legers was het een bekend kuuroord. Zes beelden van Hercules uit die tijd werden opgegraven. Sinds 1700 werd het stap voor stap tot een “modern”kuuroord omgebouwd, waar onder de communistische periode gepensioneerden trachtten hun gezondheid te verbeteren. Dit stadje heeft zeer veel overnachtingsmogelijkheden en kan als startplaats dienen voor vele uitstappen naar de natuurparken en bezienswaardigheden in de omgeving.

 

     

4. Timisoara (in 2011: 300.000 inwoners), de hoofdstad van de Banaat, nu hoofdstad van provincie Timis, heeft een internationale luchthaven. Hier ontstond de opstand tegen dictator Ceaucescu waarbij in 1989 70 mensen het leven verloren. De stad is fier op haar geschiedenis en haar westers uitzicht.  Vele gebouwen in barokstijl bepalen het stadsbeeld in het centrum (Klein Wenen). Het Plein van de overwinning (Piata Victoriei) wordt gedomineerd door de grootste orthodoxe kathedraal (1936-1946) van Roemenië, langs de andere zijde staat het operagebouw.

Ten noorden van dit plein bevindt zich het Vrijheidsplein (Piața Libertǎții), waar  het Oude Stadhuis (1713 -1734) staat. Nog noordelijker ligt het grote Eenheidsplein (Piața Unirii) met de Rooms-Katholieke domkerk (1773) en de Servisch-orthodoxe kathedraal(1745-1748). De eveneens barokke pestzuil dateert uit 1740. Ten slotte is hier een artesische fontein die warm mineraalwater levert. Een van de bruggen over de gekanaliseerde Bega is olgens overlevering ontworpen door Gustave Eiffel. Langs dit water strekt zich een aantal van de vele parken in de stad uit. Timisoara kreeg reeds in 1884 elektrische straatverlichting, mogelijk als eerste Europese stad. Tarzan, Johnny Weissmuller, werd hier geboren.                 

Het is een moderne stad, met veel groen en een bezoek waard. De universiteit en ziekenhuizen hebben een uitstraling tot ver in het binnenland. Economisch is Timisoara en omgeving een welvarende streek met vele westerse investeringen. De stad is ook verbonden met het westerse autowegennetwerk. De internationale luchthaven ligt op 120km van Slatina-Timis. Vanuit Charleroi en vanaf februari 2016  vanuit Eindhoven zijn er rechtstreekse vluchten. Ook vanuit Boekarest zijn er dagelijkse vluchten naar Timisoara.

{gallery}Timisoara{/gallery}

 

 

5. Recas : ligt tussen Timisoara en Lugoj en is vooral bekend voor zijn wijn. Cramele Recas heeft 950 hectare wijngaard. Cramele Recas is  internationaal bekend. Ook in België wordt er wijn van verkocht. Het bedrijf kan bezocht worden en je kan er wijnproeven. Langs de E70 is er in Recas aan beide kanten van de weg een winkel waar je de wijn kan kopen. Een Italiaanse bio-wijnboer heeft 50ha in het naburig dorpje: Petrovaselo.{gallery}Recas{/gallery}

 

 

6. Oravita: ligt op 55 km van Resita. Je kan de auto ook in Anina laten staan en daar de bergtrein nemen naar Oravita . Het "Mihai Eminiscu theater" is zeker het bezoeken waard. Het is een kopie van het Burg theater in Wenen dat ondertussen afgebroken is. Als je  verder het stadje ingaat, passeer je het keizerin Sissi-monument aan de katholieke kerk, tot hier kwam het Oostenrijks-Hongaarse rijk ten tijde van deze keizerin. Ook de oudste apotheek van de mijnstreek is hier te bezoeken: de "Knoblauch"-apotheek. {gallery}Oravita{/gallery}