Natuurpark Portile de Fier  (ijzeren poort) heeft een oppervlakte van 115.665 ha!

TrescuvatrotsHet volgt de loop van de Donau, waar deze zich door de zuidelijke Karpaten wringt. Aan de Donau zijn vele pensions met moderne accommodatie. Een fietstocht van Moldova-Noua tot Orsova door de indrukwekkende kloof is de moeite waard. De Donau is hier op sommige plaatsen slechts 120m breed en 60m diep. Het hoofd van Decebal  uitgehouwen in de rotsen is een trekpleister. Ook is er een ganse reeks wandelingen bewegwijzerd o. a  naar de basaltrots van Trescovat. Voor de mountainbikers zijn er mooie trips te plannen. De route van Liubcova via het Tsjechische dorpje Ravensca  (Rovensko) tot Sopotu Nou is een aanrader. De mogelijkheden zijn onbeperkt.

 

 

Cheile Nerei – Beusnita Nationaal Park heeft een oppervlakte van 36.758 ha en is een karst massief doorsneden door de Nera rivier. De Cheilenereikloof van de Nera is één van de mooiste wandeltrips in Roemenië, met vele uitgehouwen tunnels en richels in de bergwand (zouden nog van de Romeinen stammen) . Dit gebied kwam onlangs in de kijker omdat de Bigar waterval  door World Geography aangewezen werd als de mooiste waterval ter wereld. Dieper in het natuurpark kan men na een wandeling van een tiental kilometers vanuit Sasca Romana ook de watervallen van Beusnita bezoeken, enig mooi

 

 

 

Semenic – Cheile Carasului Nationaal Park

heeft een oppervlakte van semenic36.665 ha met onbeperkte wandel- en mountainbikepaden. Er zijn ruwe rivierkloven, grotten, dolinen, uitgestrekte beukenwouden. Een mountain- biketocht vanuit Valiug Crivaia (vele pensions) via de bronnen van de Nera tot in Borlovenii-Veche over een historisch keienpad (ongeveer 40 km) door de ongerepte natuur is zeker de moeite.

filmpje over het park: klik hier 

 

 

 

 

Domogled – Valea Cernei Nationaal Park heeft een oppervlakte van 61.200ha waarvan 44.500ha is bebost.                                                                                                                      

DomogledEr zijn diepe kloven, uitgesleten door de Cerna rivier, kalkrotsen die verticaal omhoog pieken, grotten en watervallen. Uit de barsten in de rotsen ontsnappen in de buurt van het kuuroord Baile Herculane, zwavelachtige dampen. Deze vulkanische ondergrond zorgt ook voor warmwaterbronnen. De streek is enorm rijk aan fauna en je kan er heel wat zeer zeldzame planten aantreffen. De toegang tot het park via Baile Herculane is het meest geschikt. In die omgeving zijn er ook hotels, pensions, restaurants, een camping en warmwaterbronnen. In het nationaal park zelf is er weinig infrastructuur van aangeduide wandelwegen maar de ervaren wandelaar kan hier dagenlang rondtrekken met gps-tracks en kompas. Ten noorden van dit park ligt het massief van Godeanu en Tarcu met toppen boven de 2200m.

  • 01
  • 02
  • 03a
  • 04
  • 05a
  • 06