1. De Bigarwaterval

Bigar 18bigar3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het water van de Bigar bron valt vanaf 8m op een met mos bedekte tufsteen in de rivier Minis en heeft winter en zomer hetzelfde debiet. De Minisvallei ligt naast de mooie en rustige weg 57B Anina – Bozovici op de plaats waar de 45ste breedtegraad de weg kruist (Paralela 45). Je staat er juist in het midden tussen Noordpool en Evenaar!  In het voorjaar van 2017 heeft de waterval een facelift gekregen, er werd een trap gebouwd zodat men nu de watervan van beneden kan bekijken. Er wordt nu wel een inkom gevraagd (in juni 5lei) maar ook binnen de omheining is het nu de moeite waard om er naar hier te komen.

{gallery}bigar_2017{/gallery}

 

 

2. Eftimie Murgu

watermolen1watermolen2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eftimie Murgu ligt  naast dezelfde weg 57B,  die aftakt van de E70 in de omgeving van Baile Herculane. Dit dorp heeft nog een eeuwenoude traditie van watermolens om het graan te malen. Op de rivier Rudaria zijn er nog tweeëntwintig, met dammen wordt het niveau en debiet van de rivier geregeld. De molens hebben een horizontaal waterrad en zijn uniek. Elke molen wordt door een groep inwoners gebruikt, elke familie kan de molen 24uur gebruiken. Er is geïnvesteerd om dit buitengewoon patrimonium te bewaren.

 

3. Anina - Oravita spoorlijn

spooorwegstationnetje

 

Dit is een lijndienst die reeds 150 jaar bestaat en de stadjes Anina en Oravita verbindt. Het is de eerste bergspoorweg aangelegd in Roemenië. Hij ligt er nog schijnbaar onveranderd bij, en tweemaal daags wordt de lijn nog gereden, vroeger met stoom- nu met dieseltractie. Hoelang nog?, want rendabel is het zeker niet. Deze bergspoorweg van 33km is aangelegd in 1854 om steenkool vanuit Anina naar Oravita te brengen. Er zitten 14 tunnels, 10 viaducten en 143 bochten in het traject.  Oorspronkelijk was de bouw goedgekeurd door de kanselarij in Wenen voor “dierlijke tractie” De trein doet 2 uur over het traject, en 2 uur terug. Tijdens het zomerseizoen 2016 moeten de ticketten gereserveerd worden. Meer info en uurregeling: klik hier

 

3. Trei Ape (drie waters)

treiape

 

Het is een stuwmeertje op 18km west van Slatina. Er is nu een nieuw geasfalteerde weg van Slatina-Timis. Het stuwmeer is ook de oorsprong, bron, van de Timis. Het water van 3 riviertjes komt in een afdamming samen en dient om de provinciehoofdstad Resita van drinkwater en koelwater voor de hoogovens te voorzien.

garana1

 

 

 

In dit mooie landschap liggen ook de Boheemse dorpen: Weidenthal (Brebu Nou) en Wolfsberg(Garina). Ze zijn door Duitse (Boheemse) inwijkelingen in 1828 gesticht, op de militaire grens van Oostenrijk, en na veel ontberingen uitgebouwd. In 1990 verlieten de Duitsers hun dorpen (terug naar de heimat). Vele huisjes zijn door de rijken van Boekarest en Timisoara gekocht en gerestaureerd. Het zijn vakantiedorpen geworden. Vanuit Slatina-Timis  bereikbaar via de nieuwe weg: DJ 582.