In Slatina wordt gedurende 3 dagen gefeest bij een trouw, ook een doopfeest is indrukwekkend. Nu dreigen er wel tradities verloren te gaan, men trekt al eens naar een speciale zaal voor trouwers waar het feest op 1 dag voorbij is.

trouwstoetTot nu toe waren de feesten in Slatina een echt dorpsgebeuren: de vrouwen van de straat kwamen mee koken nadat de mannen eerst de nodige varkens, kippen enz geslacht hadden. De zaal van het cultureel centrum wordt mooi versierd, de trouwers gaan nog te voet door 't dorp van gemeentehuis naar hun kerk: orthodoxe of katholieke. Het volk langs de straat wordt op tuica getracteerd. Terug aan het cultureel centrum, vooraleer te beginnen met het eten wordt er nog gedanst door de trouwers, getuigen en familie buiten voor het cultureel centrum. Er wordt maanden vooraf een orkest met liefst een bekende zanger(es) ingehuurd. Die zorgen dan gedurende het ganse feest voor de life muziek.

vrouwen

 

Al de vrouwen van 't dorp staan arm in arm te wiegen op de maat van de volksmuziek. De mannen drinken al een tuica. 

 
 
 
 zaal
 
 
 
Na het dansen gaan alle genodigden, en dat kunnen er veel zijn, de zaal binnen.  Sarmales, speciaal bereid gehakt met rijst in een koolblad gerold, staan elke feestmaaltijd op het menu. Daarna komen er nog vele schotels met vlees en als dessert het gebak. Tuica staat het ganse feest op tafel naast bier, water, cola enz. 
 
  
Folkloristische groepen luisteren soms het huwelijksfeest op zoals de groep "Barzava" uit Resita op dit trouwfeest in augustus 2015
{gallery}album_trouw{/gallery}