Voorbereiding Erasmus+ project "Train de trainer"

5  Roemeense brandweerofficieren, 1 van het operationeel hoofdkwartier uit Boekarest, 2 van ISU Resita, 2 van ISU Caransebes waren van  23 tot 28 september 2015  te gast bij het Roemeniëkomitee in Geel. Na het bezoek van Marc en Bart in mei 2015 werd er besloten om een Erasmus+project te schrijven. Hiervoor was er nog overleg nodig om te bekijken wat men wil verwezenlijken met dit project. Onze bedoeling is de trainingsmethodes te vergelijken, zeker wat betreft: veiligheid, nieuwe technieken, imminente gevaren bij bluswerken en de samenwerking tussen vrijwilligers en beroepsbrandweermannen te bevorderen.

Woensdag 23 september werden de gasten verwelkomd op de brandweerkazerne van Geel door kolonel Koen Bollen, zone Kempen en burgemeester Vera Celis. Daarna volgde een rondleiding met Geelse brandweercommandant Gert Kempen en instructeur Bart Staquet

Donderdag en vrijdag verbleven ze op Campus Vesta, het provinciaal opleidingscentrum voor brandweer, politie enz.  Daar werd er onder leiding van Patrick Van den Nieuwenhof, die vanuit ADR het project zal coördineren vergaderd. Bart Staquet: beroepsbrandweerman zone Kempen- Geel en instructeur Campus Vesta, Kris Vanhout: hoofdcoördinator brandweer Campus Vesta, Marc Op de Beeck: vrijwilliger brandweerman Geel en lid van Roemeniëcomité en Paul Helsen, lid Roemeniëcomité namen ook deel aan deze dagen. Naast de vergaderingen werden de installaties van Campus Vesta bekeken om na te gaan welke brandweeroefeningen voor dit project kunnen gebruikt worden. 

Voor een Erasmus+project zijn er minstens 3 EU-landen nodig. Daarom hebben we ook contacten met de "Internationale coördinatoren van het provinciaal brandweer hoofdkwartier" in Rzeszow - Polen. 2 Officieren hadden gepland om op deze dagen aanwezig te zijn maar werden op het laatste moment weerhouden door de problemen rond de vluchtelingen. Ze moesten in Polen blijven.

Donderdagavond werd er een training van een gemengde ploeg vrijwilligers en beroeps brandweermannen in Geel bijgewoond.

Zaterdagvoormiddag bezochten ze BIG, brandweerinformatiecentrum voor voor gevaarlijke producten, in Geel. Ze willen ook mee in het project betrokken worden.

Patrick destilleert uit deze 3-daagse  het project Train de trainer". Hij zal het schrijven en indienen bij Europa in maart 2016. Indien het goedgekeurd wordt zal hij het ook opvolgen: rapporten indienen enz.  In dit project zou Campus Vesta en BIG  instappen. De bedoeling is om Roemeense instructeurs op te leiden die in Roemenië verder de beroepskorpsen en vrijwilligersteams zouden trainen. {gallery}brandweersept2015{/gallery}