VEERKRACHT - rondetafelgesprek 19 mei 2022 - Slatina-Timis

Op 19 mei 2022 werd in het medisch centrum ADAMSlatina-Timis een rondetafelgesprek gehouden met als thema “Slatina-Timis, een casus van performante primaire gezondheidszorg in Roemeens ruraal gebied“. Het evenement werd georganiseerd samen met de zusterstad Geel n.a.v. het voorziene bezoek van de Belgische ambassadeur Dhr. Philippe Benoit. Vanwege de oorlog in Oekraïne en dringende voorbereiding van het geplande bezoek van Koning Filip aan Roemenië, moesten zowel de Belgische ambassadeur als staatssecretaris Raed Arafat hun aanwezigheid in laatste instantie annuleren.
2022 19mei

Na de verwelkoming door burgemeester Gheorghe Roma; Johny Suru, manager ADAMSlatina; en Pavel Aghescu, voorzitter van ADAMSlatina; werd een videoboodschap van de Belgische ambassadeur en van de Geelse Burgemeester Mevr. Vera Celis getoond. Daarna gaf Jozef Goebels een kort overzicht van “30 jaar samenwerking en vriendschap tussen Slatina-Timis en Geel”.
{gallery}2022_19mei_1a{/gallery}
Cristina Vladu, gezondheidsexpert ADR/TON; presenteerde een update van de Case Study van Slatina-Timis waarin de invloed van het ADAMS Gezondheidscentrum op de volksgezondheid wordt vergeleken met die van andere dorpen in Caras-Severin en gans Roemenië.
Het “Viata” project, een preventiecampagne die door ADR/TON opnieuw wordt gelanceerd, werd door Johny voorgesteld. De kansen en mogelijkheden die schuilgaan in “Telemedicine” vooral voor ruraal gebeid en reeds toegepast door ADAMS, werden besproken.
Aan de hand van bevolkingsstatistieken van Roemenië en andere Europese landen stelde Cristina Vladu de noodzaak aan thuiszorg voor ouderen vast.
Er was een grote interactie tussen de 40 aanwezigen uit de regionale medische sector en aanwezige burgemeesters uit de regio.
{gallery}2022_19mei_1c{/gallery}

Na de koffiepauze kreeg de ondervoorzitter van de Nationale Ziekteverzekering CNAS, Gheorghe Domsa, de kans om op de vragen van de aanwezigen te antwoorden. Ook nu werd er nog flink gediscussieerd, de vertegenwoordigers van de regionale ziekteverzekering CJAS Caras-Severin, die met alle directeurs aanwezig waren konden ook hun visie vertolken en antwoorden geven. {gallery}2022_19mei_1da{/gallery}

Als slot nodigde de burgemeester iedereen uit voor de officiële opening van het dagcentrum voor ouderen in Slatina-Timis. ADAMS zal samen met het gemeentebestuur van Slatina-Timis de werking coördineren.
{gallery}2022_19mei_1e{/gallery}
Het geheel werd afgesloten met een wandelbuffet, geserveerd door ADAMS, wat de gelegenheid gaf om nog verder contacten te leggen en van gedachten te wisselen.