ADAMSlatina-Timis is permanentiecentrum geworden

Waar we al een tijdje aan werkten is werkelijkheid geworden: het verzekeren van de continuïteit van de eerstelijnszorg in Slatina-Timis en omgeving.

Vrijdag, 27/03/2020 is het sociaal-medisch centrum ADAMSlatina-Timis ook erkend als Permanentie Centrum in Roemenië en daarmee onmiddellijk van start gegaan.

 • Het permanentie centrum omvat 7 dokters en 9 verpleegkundigen en staat in voor een gebied van 10.000 inwoners. Hierbij horen ook de toeristische centra van Brebu Nou, en het Semenic skigebied. 
 • Dit permanentie centrum wordt gecoördineerd door ADAMSlatina-Timis, dat daarvoor een extra huisdokter engageerde.
 • De permanentie geldt van 15:00 in de namiddag tot 08:00 de volgende dag op werkdagen en 24/24u tijdens weekends en feestdagen. Dit is dus een aanvulling op de dagelijkse activiteiten van het centrum en van de andere huisdokters die in het systeem stapten.
 • De dokter en verpleegkundigen van wacht verblijven in het medisch centrum ADAMS. Hiervoor is de nodige ruimte ingericht en uitgerust ook met medewerking van het gemeentebestuur van Slatina-Timis.

2020 medisch centrum

 • De diensten die door dit Permanentie Centrum worden verleend zijn:
  • Bijstand voor dringende gevallen en medisch-chirurgische noodgevallen binnen het domein van de huisartsen competentie en technische mogelijkheden.
  • Doorverwijzing naar specialisten en ziekenhuizen.
  • Toedienen van de nodige medicatie voor de dringende tussenkomsten. Hiervoor is ook een kit met meest voorkomende geneesmiddelen voorhanden in het centrum. Voor het samenstellen van deze medicatie kit, ontvangen de huisdokters ook een uurvergoeding.
  • Afleveren van medische documenten aan de patiënten om de volgende dag zijn eigen huisdokter te bezoeken om de nodige voorschriften te krijgen voor verdere medicatie. Tijdens het weekend en feestdagen, is de medicatie voorzien vanuit de stock in het Permanentie Centrum.
 • De huisdokters en verpleegkundigen worden voor de wachtdienst betaald door de ziekteverzekering (CJAS) met een speciale uurvergoeding. Het Permanentie Centrum krijgt ook een uurvergoeding voor deze wacht.
 • Al het nodige eerste-hulp apparaten nodig voor dit Permanentie Centrum werden ingebracht door ADAMSlatina-Timis en het gemeentebestuur van Slatina-Timis. Er moeten nog een paar extra toestellen aangekocht worden, waaronder een defibrillator.

Gezien alle tandarts kabinetten gesloten zijn in Roemenië door de Corona maatregelen, heeft Johny ook een aanvraag ingediend bij de DSP Caras Severin en het Ministerie van Volksgezondheid om in de regio een tandartskabinet voor dringede hulp te openen. Voorstel is het tandartskabinet in de middelbare school van Caransebes. Als de stad Caransebes de nodige verbouwingen kan doen voor een veilig gebruik en de nodige veiligheidsuitrusting wordt voorzien door DSP, zou dit opengaan 06/04/2020. 

 

dokters

       medische assistenten

MATEI CRISTIAN

       BARBESCU EVA-FLORINA

STEJARIU FILIP

       ABAGIU RAMONA

       COMAN LINA

HERASCU CORINA

        LĂDARIU IOANA-MARIA

CRISTESCU MARIA

        DRAGOMIR ION-FLORIN

        MURA LUCIA

BRĂTESCU SORIN

       MURA LUCIA

       SURU IOAN

HERASCU ION

       IANCULOVICI GIANY FLORIN

POPOVICI  IONUT

       SIMONA  TUICAN

Met heel veel dank en gelukwensen aan Johny voor zijn doorgedreven inzet en vechten voor de uitbouw van een betere zorg van iedereen.

Jozef Goebels.

2020 1 ADAMS Permanence Center.docx